Genç Girişimci Desteği

Oluşturan: Gini Talent, Şu tarihte değiştirildi Sal, 8 Ekm şunda: 9:07 AM şuna göre Gini Talent

Genç Girişimci Desteği vergi mükellefi olan 29 yaşını doldurmamış gençlerin vergi ve sigorta yükünü bir süreliğine hafifletir. Destek kapsamında belirli bir gelir miktarına kadar 3 yıl boyunca vergi muafiyeti ve 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanır.

18.05.2018 tarihli Torba Yasa ile açıklanan Genç Girişimci Desteği iş hayatına yeni adım atan ve kendi işini kurmayı amaçlayan genç girişimciler için verilen finansal bir destektir. 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilerin yararlanabileceği Genç Girişimci Desteği 4B kapsamındaki Bağ-Kur primi ile vergi ödemeleri için devlet desteği sağlar.


Genç Girişimci Desteği kapsamındaki vergi muafiyeti için yıllık kazanç ve zaman sınırı bulunur. Vergi destek koşulu bağlamında genç girişimciler işe başladıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca vergi ödemelerinden muaf tutulur. Ayrıca mesleki, ticari ve zirai kazançlardan elde edilen yıllık 230.000 TL’ye kadar olan gelirlerin vergisi ödenmez. Vergi muafiyeti 2024 senesi itibarı 230.000 TL ile sınırlanmıştır ancak 3 yıl boyunca belirlenen miktar güncellenebilir. (Sosyal Medya İçerik Sağlayıcısı olarak istisna belgesi alacak kişiler için istisna üst sınırı 2024 için 3.000.000 TL olduğu için bu iş özelinde, Genç Girişimci için belirlenen gelir üst sınırını dikkate almanıza gerek yoktur)

Genç Girişimci Desteği vergi muafiyeti 29 yaş altındaki genç girişimcilerin iş kurma aşamasında önemli bir vergi yükünden kurtulmalarına ve işleri için diğer alanlara odaklanıp harcama yapabilmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda vergi desteği için yapılan hesaplamalar yıllıktır ve belirlenen teşvik tutarının altında bir gelir söz konusu olduğunda kalan miktar bir sonraki yıla aktarılmaz.

Genç Girişimci Desteği’nin diğer bir ayağı ise primler için sunulan devlet yardımıdır. Genç girişimcileri bağımsız iş yapma aşamasında en çok zorlayacak konulardan biri de prim ödemeleridir. Devlet tarafından sunulan Genç Girişimci Desteği ile 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleriniz Hazine tarafından ödenir.

Bağ-Kur prim hesaplamalarına göre alacağınız aylık prim desteği 2024 yılına göre 5.009,74 TL, yıllık prim desteği ise 70.808,88 TL’dir. Prim desteğinden yararlanmak için 01.06.2018 senesi itibarıyla ilk kez sigortalı olmanız gerekir.

  • Genç Girişimci Desteği yaş sınırı 18-29 aralığıdır. 18 yaşını doldurmanız ve 29 yaşını ise doldurmamış olmanız gerekir.
  • Bağ-Kur kapsamında ilk defa sigortalı olma tarihi 01.06.2018 ve sonrası olmalıdır.
  • Verilen yasal süre içinde işe başladığınızı beyan etmelisiniz.
  • Genç Girişimci istisnasından faydalanma koşullarına sahip olmalısınız. (Gelir Vergisi Kanunu mükerrer 20. madde)
  • İlk defa vergi mükellefi olmak (Serbest meslek ya da ticari faaliyet alanları için geçerli)

Genç girişimci olarak kabul edilmek için 18 yaşını doldurmak 29 yaşını doldurmamak, 4b kapsamında 01.06.2018 tarihi itibarıyla ilk defa sigortalı olmak, serbest meslek veya ticari faaliyet alanlarında ilk defa vergi mükellefi olmak, şahıs şirketi veya adi ortaklık kurmuş olmak ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 20.maddesinde açıklanan genç girişimci istisnası kapsamında bulunmak gerekir. Bu şartlara sahipseniz genç girişimci olarak kabul edilir ve devlet desteklerinden faydalanabilirsiniz.

Devlet tarafından 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta ödeme muafiyetlerini kapsar. Genç Girişimci Desteği’nden faydalanacak olan kişiler 2024 senesindeki son güncelleme ile birlikte yıllık 230.000 TL’ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaftır. Muafiyet tutarı her yıl güncellenmektedir. Genç girişimcilere destek veren yardım paketi aynı zamanda Bağ-Kur sigorta primlerini de kapsar. 2023 senesinde göre genç girişimcilerin 1 yıl boyunca ödemeleri gereken primi (Toplamda 70.808,88 TL, aylık 5,009,74 TL) devlet hazinesi tarafından karşılar. Prim ödemeleri en düşük aylık Bağ-Kur primi seviyesine göre belirlenmiştir.

Genç Girişimci Desteği başvuru işlemleri, Dijital Vergi Dairesi üzerinden bir dilekçe hazırlanarak yapılabilir (Örnek Dilekçe ektedir). Başvuru için gerekli koşullara sahipseniz bir dilekçe ile vergi dairesine başvurabilirsiniz. Ayrıca işlemler bireysel olarak vergi dairesine gittiğinizde genellikle daha hızlı ilerler. Vergi dairesi size Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabileceğinizi belirten (Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası) bir belge verir. Bu belgeyi ikamet ettiğiniz adrese en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne vererek başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.

Dijital Vergi Dairesi üzerinden başvuruyu aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz.

  • https://dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden E-devlet şifreniz ile Dijital Vergi Dairesine giriş yapınız. Sol taraftaki menüden Dilekçelerim sekmesinden “Yeni Dilekçe Oluştur” kısmını seçiniz

  • Açılan menüden “Genel Amaçlı Dilekçe” kısmı için işlem başlat butonuna basınız.

  • Açılan sayfada, “Dilekçenin Gönderileceği Yer” sekmesinden, ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Vergi dairesini ve “Dilekçe Cevabının Gönderileceği Adres Bilgisi” sekmesinden de ikametgâh adresinizi seçerek ilerleyin.

  • Açılan sayfada, aşağıdaki (son sayfa) örnek dilekçemizde yer alan boş kısımları doldurarak, dilekçe metni kısmına yapıştırınız ve ileri butonuna basınız.


… VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Dairenizin (tc kimlik numarası) T.C. Kimlik dosyasında işlem gören gelir vergisi mükellefiyim.

18/05/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına Dair Kanunun 22’nci maddesinde yer alan ve 2018/28 Sayılı SGK genelgesinde bulunan Genç Girişimci Teşvik Uygulamasının şartlarını sağlamış bulunmaktayım. Tarafımca SGK Müdürlüğüne verilmek üzere, Genç Girişimci İstisnası kapsamında olduğuma dair yazı talep etmekteyim.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Tarih

İsim soyisim

Adres :

GSM :

Bu makale sizin için faydalı oldu mu?

Harika!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Üzgünüz! Size yardımcı olamadık

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz

Bu makaleyi nasıl iyileştirebileceğimizi bize bildirin!

Nedenlerden en az birini seçin
CAPTCHA doğrulaması gereklidir.

Geri bildirim gönderildi

Çabanızı takdir ediyoruz ve makaleyi düzeltmeye çalışacağız